BINGA-BONGA

SLOVENIA - CITTŕ, tradizioni, cucina, personaggi..., SLOVENIJA - MESTA, tradicije, kuhinja, zgodovinske osebnosti....

« Older   Newer »
  Share  
Robida
view post Posted on 25/1/2006, 10:34 by: Robida




No pa se peljimo proti Kočevju in preglejmo to dolino, kaj je tu zanimivega. Vam bom malo po odlomkih s slikami in kratkimi opisi spravla gor. Evo najprej eno slikco gradu Turjak.
user posted image
Oddaljenost: 23 km
Smer: Ljubljana – Škofljica - Turjak

Turjak je naselje na vrhu dolgega turjaškega klanca, znano po gradu, imenovanem po svojih gospodarjih Auerspergih – grofih Turjaških. Prvič je bil omenjen leta 1220. Starejši, prvotni grad je stal nižje na strmem skalnem pomolu. Najbolj slaven predstavnik rodbine Auerspergov je bil Andrej Turjaški. Vodil je vojsko, ki je leta 1593 premagala Turke pri Sisku. Na Turjaku v spomin na to bitko prirejajo vsakoletne viteške igre.

Med drugo svetovno vojno je bil grad močno poškodovan. Prenova gradu, ki poteka še danes, se je začela v šestdesetih letih 20. stoletja, v letu 1988 pa je bilo območje gradu razglašeno za kulturno in zgodovinsko dediščino ter naravno znamenitost.
Posebnost gradu sta okrogli stolp oziroma bastija ter renesančni obrambni hodnik v obliki trikotnika, ki je eden prvih te vrste v vsej srednji Evropi. Romanskega izvora sta v gradu visoka hiša ali palacij in Dalmatinova kapela, kjer so deloma ohranjene gotske freske. Kapela je dobila ime po znamenitem protestantskem piscu Juriju Dalmatinu (1547-1589), ki je prevajal Biblijo v slovenski jezik prav na Turjaškem gradu, kjer se je takrat skrival.

Grad ni imel parka, je pa njegova okolica prepredena s sprehajalnimi potmi. V gozdu blizu vasi je pokopališče z obzidjem in kapelo. V grobnici, ki ima obliko templja, so pokopani Turjaški grofje, v njej pa je shranjeno tudi srce grofa Hanna Auersperga Turjaškega, ki je leta 1861 padel v mestu Gaetta v Italiji, star 23 let.
user posted image
Turjaški grb grofov Auerspergov.
user posted image
Kapela na turjaškem gradu.
biggrin.gif

 
Top
152 replies since 18/1/2006, 20:23   10229 views
  Share