BINGA-BONGA

CINA, KITAJSKA

« Older   Newer »
  Share  
BINGA-BONGA
view post Posted on 30/1/2006, 13:02 by: BINGA-BONGA
Avatar

ADMINISTRATOR

Group:
Administrator
Posts:
13,341
Location:
TRIESTE

Status:


Kitajska se pripravlja na praznovanje novega leta

Hongkong/Peking - Prebivalci Azije se pripravljajo na praznovanje začetka novega lunarnega leta, ki bo v nedeljo. Po tradicionalnem kitajskem horoskopu je leto 2006 leto psa, ki simbolizira dobrosrčnost in pravičnost. Kljub temu pa kitajski astrologi napovedujejo, da leto, ki nosi ime človekovega najboljšega prijatelja, ne bo boljše za človeštvo, saj naj bi prineslo nove epidemije, teroristične napade in zaostritev severnokorejske jedrske krize.

user posted image

"Na splošno ni videti, da bi bilo prihajajoče leto dobro. Bo enako slabo kot minulo leto," je povedal vedeževalec iz Hongkonga Alion Yeo. "Leto psa je leto močnega ognja. To pomeni na primer gozdne požare, pa tudi vojaške konflikte," je pojasnil in dodal, da se bodo spori odvijali še posebej na Japonskem in v obeh Korejah ter bi lahko privedli do zaostritve severnokorejske jedrske krize.

Družinska srečanja, obiski vedeževalcev, petarde in ples

user posted image

Lunarno novo leto je največji praznik za Kitajce, ki predstavljajo kar petino svetovnega prebivalstva. Pričakali ga bodo ob pokanju petard in levjih plesih ter družinskih srečanjih, zaradi katerih se je ta teden ogromno število ljudi odpravilo na pot. Družine bodo v svojih domovih za to priložnost postavile posebne oltarje za prednike, kjer jim bodo darovali hrano in pijačo. Med nakupovanjem novih oblačil in hrane ter pripravami na praznovanje pa se bo mnogo Kitajcev odpravilo tudi k vedeževalcem, da vidijo, kaj jim bo prineslo leto psa.

Veliko "majhnih" težav

user posted image

Vedeževalec in znan strokovnjak za feng šui Peter So pa napoveduje, da bo leto 2006 "leto bolezni". Virusi, kot je virus ptičje gripe, se bodo razširili v zahodno Evropo in proti ameriški vzhodni obali, medtem ko se morajo azijska mesta pripraviti na pogostejše "želodčne bolezni", napoveduje So. Povečale se bodo tudi teroristične dejavnosti, predvsem na Tajskem, v Indoneziji ter v Korejah in Rusiji. "Na splošno bo veliko majhnih težav, ki pa ne bodo preveč resne," je še napovedal So.

Bushu zvezde ne bodo naklonjene

Medtem ko so vedeževalci razdeljeni glede gospodarskih napovedi v letu 2006, pa se zlatarji v Hongkongu veselijo velike prodaje zlatih figuric psa in drugih živali kitajskega astrološkega kroga, ki naj bi prinašale srečo in zaščito. Te naj bi nosili predvsem ljudje rojeni v letu psa, saj jim letos položaj zvezd ne bo naklonjen. Med slavnimi ljudmi, rojenimi v tem znamenju, sta pevki Jennifer Lopez in Madonna, hollywoodski režiser Steven Spielberg, milijarder Donald Trump, nekdanja ameriška predsednika Bill Clinton in George Bush starejši ter sedanji ameriški predsednik George Bush.

Družinsko praznovanje začinjeno z lokalnimi posebnostmi

Prihod novega leta bodo praznovali v večini azijskih držav, kjer živijo kitajske, vietnamske ali korejske narodne skupnosti. V vseh državah je to predvsem družinsko praznovanje, vendar bo praznovanje začinjeno tudi z lokalnimi posebnostmi; v Maleziji na primer tradicija dan pred novim letom zapoveduje temeljito čiščenje stanovanja, v Indoneziji pa bodo najbogatejši v templjih prižgali velike sveče in darovali hrano in denar velikemu številu beračev.

Brez nakupovalne mrzlice ne gre

Novo leto pa je tudi čas obdarovanja in brezglavega nakupovanja, še posebej vseh rdečih proizvodov in zlata. Darila visokim vladnim uradnikom lahko dosežejo gromozanske vsote denarja, zato so oblasti poostrile nadzor nad morebitno korupcijo. Seveda pa je praznovanje tudi priložnost za slavnostne večerje in številni Kitajci si bodo ob prihodu leta psa postregli s pasjim mesom, ki slovi kot afrodiziak in po svoji zdravilni moči. (STA/Foto Reuters)


Povzeto s SIOL neta!
 
Web  Top
29 replies since 4/1/2006, 21:05   3693 views
  Share